dimecres, 15 de març del 2023

VIATGE A ÀFRICA OCCIDENTAL. SENEGAL (III)

 ETAPA 7

SENEGAL (III)



Tambacounda


Tambacounda




Plage Hidrobase



Saint Louis



Guet N'dar. Saint Louis 





Pont Faidherbe. Saint Louis


La botiga de mobles de El Corte Ingles a Senegal



Les etapes que faig diàriament van en funció de la distància de la localitat que puc trobar serveis, és a dir, un lloc per dormir i menjar i la d'avui ha estat especialment curta, només dos-cents trenta quilòmetres, el que m'ha permès arribar abans de les dotze del migdia, just quan la calor ja era elevada i poder fer un bany a la piscina de l'hotel, que també, a vegades haig d'allotjar-me en llocs superiors al meu pressupost i altres en establiments tan senzills que quasi no compleixen uns mínims d'habitabilitat. El transcurs de la ruta ha sigut àgil i per bona carretera, en aquesta zona interior, els poblats són petits i molt espaiats i el paisatge ja comença a diferenciar-se del frondós sud. Curiosament, les petites comunitats es concentren dins un tancat d'estaques de fusta on hi ha les construccions d'una sola habitació circular amb coberta cònica vegetal que serveixen per habitatges i estables,

Tambacounda és la capital de la regió del mateix nom i és la ciutat més gran de l'est del país. En ser un encreuament de camins, el comerç és ben present en les seves dues avingudes principals.

 

Inicio la ruta d'avui sense un final clar, d'ací fins a Saint Louis només hi ha dues ciutats importants Kaffrine i Touba, la primera a poc més de dos-cents quilòmetres, que hi arribo poc passades les deu del matí. A primera hora, la calor és encara suportable i el trajecte no s'ha fet pesat, malgrat la monotonia del paisatge, planer, sec i amb l'arbrat molt esclarissat, paro a fer gasolina i prendre un refresc i continuo fins a Touba, la temperatura puja i la calor ja és intensa. Em crida l'atenció veure vailets de poca edat al mig del no-res vigilant un ramat de cabres, sense cap ombra, sense aigua i a 40 °C, també gent que camina per la carretera, sota un sol de justícia i no aconsegueixo veure cap destinació ni cap assentament a prop. Touba és una ciutat sagrada, té grans mesquites i seu d'una peregrinació periòdica, el conjunt de la seva àrea metropolitana, amb tots els municipis adjunts supera el milió i mig d'habitants, però aquest conjunt està molt esponjat, brut i la ciutat en si no té cap al·licient pels no musulmans. Paro a beure alguna cosa i decideixo continuar, em queden cent vuitanta quilòmetres fins a Saint Louis i ara si, la temperatura sobrepassa els 40 °C, intento portar un ritme una mica més elevat, la carretera és bona i no hi ha molt de trànsit, començo a estar fatigat, però penso que Saint Louis és un bon lloc per fer parada avui, i demà, perquè vull veure el barri dels pescadors que no vaig visitar a l'anada, de fet, el meu allotjament és dins aquest barri.

En arribar, descanso una estona i al cap vespre dono un tomb per la platja, abans de sopar, i curiosament, fa fresqueta.

 

En aquesta segona estada a Saint Louis, repasso la ciutat i trepitjo els llocs que em varen quedar pendent a l'anada. La situació del meu allotjament, a Guet N'dar, el barri de pescadors, és ideal per fer-se una idea de com centenars de piragües surten cada dia a la mar per trobar les captures de multitud d'espècies de peix i marisc que després és venut allà mateix i on camions frigorífics les esperen per traslladar-lo als principals mercats de l'interior. El moviment de pescadors, compradors i venedors és frenètic a tota la llarga barra sorrenca que separa el mar de la desembocadura del riu Senegal. Travesso el pont que va fins a l'illa de Saint Louis, la part històrica de la ciutat, i després el pont que comunica amb el continent, dono un tomb pels barris, cerco una copisteria per imprimir uns quants fulls de "la fiche", el paper amb les meves dades que em demanaran a tots els controls policials de Mauritània, empleno el dipòsit de gasolina, em prenc un temps per prendre una cervesa a la terrassa de l'hotel de La Poste, un dels més emblemàtics de la ciutat i passejo per aquests carrers curulls de gent i de parades on es mercadeja tot. A l'hora de dinar recupero a la memòria un restaurant que vaig menjar bé a l'anada i ja a la tarda torno cap a Guet N'dar per anar preparant la sortida del Senegal i l'entrada a Mauritània de demà.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada