divendres, 31 de març del 2023

VIATGE A ÀFRICA OCCIDENTAL. MARROC (II)

 ETAPA 10

MARROC




Mesquita Kutubia. Marràqueix



Marràqueix


Plaça Jemaa el-Fnaa. Marraqueix





Jardins de La Ménara. Marràqueix






Carretera de Tizi n'Tichka






Taourirt Kasbah







Carretera de Gorges du Dadès



Medina de Fes







Chaouwara Tanneries






Bab Bou Jeloud








Plaça Seffarine

S'ha aixecat un dia esplèndid i el vent ja s'ha encalmat, prenc un deliciós esmorzar, pa, creps, ous, melmelades i formatge, te, cafè i suc de taronja i tot a punt per iniciar la ruta d'avui cap a Marràqueix. Deixo les hortes que envolten Asrir i de seguida pujo un coll molt entretingut i bonic, segueixo per una vall ampla on em queden els pics més alts de l'Atles a la meva dreta, encara nevats i fins a tornar al pla. El paisatge ha canviat totalment, els pobles se succeeixen i el camí és molt més agradable. Paro a fer gasolina i mentre es va omplint el dipòsit passen unes quantes motos de la gendarmeria a tota velocitat per la zona urbana i darrere seu una dotzena de cotxes d'alta gamma, negres amb els vidres fumats, pregunto a l'empleat de la gasolinera qui és aquesta gent i em respon que el president del govern. No entenc per què no poden ser més discrets.

Arribo a Marràqueix a primera hora de la tarda i després d'instal·lar-me al Riad, voltaré per la medina.

 

Havia de passar la revisió de la moto, ja fa uns quants quilòmetres i aquesta parada a Marràqueix ha sigut la idònia, a més d'haver-hi concessionari oficial. Faig els deu quilòmetres que em separen del centre i en arribar amablement prenen nota de la meva demanda i en acabat em posen un cotxe a disposició per tornar a la ciutat. En un parell de dies tindré la moto a punt altre cop.

 

Surto de la medina per la porta que tinc més a prop del meu Riad i travesso un mercat de fruites i verdures on al final hi ha una esplanada en el lloc que gent d'ofici ansien que algú sol·liciti els seus serveis. Tenen les seves motoretes, o bicicletes, aparcades anàrquicament en aquest espai amb les eines que evidencien el seu ofici a la vista i així pintors, paletes i lampistes esperen la crida dels seus clients.

Faig caminant el trajecte de més de cinc quilòmetres fins als Jardins de La Menara, un espai quadrangular plantat d'oliveres, des del segle XII, on hi ha un estany artificial que s'omple d'aigua mitjançant un sistema antiquíssim de canalització, de més de trenta quilòmetres, provinent de les muntanyes properes i que servia per regar l'olivar. Més tard al segle XVI es va construir un pavelló, renovat al XIX i que servia per fer estades el sultà. El lloc és als afores de Marràqueix i té un ambient especialment tranquil i que a mi sempre m'ha agradat visitar quan he vingut a la ciutat, la calma del lloc contrasta amb el brogit de la medina. Mirant el pavelló des del costat oposat de l'estany, els dies clars, es veuen les muntanyes de l'Alt Atles, amb els cims nevats en aquesta època, donant una imatge molt bonica i representativa de la ciutat.

Marràqueix té molts de contrastos, és la tercera ciutat quant a població del Marroc, després de Rabat i Casablanca. Al centre la seva medina i la famosa plaça de Jamaa el Fna que és patrimoni de la humanitat per la UNESCO, et transporta a una altra època, la dels mercaders, els contacontes, els trobadors amb les seves músiques i les olors de les espècies. L'antítesi és amb alguns barris de la perifèria d'habitatges molt selectes en zones exclusives per a vianants, música ambiental, vigilades permanentment i amb una cura de la neteja i l'enjardinament continuo. Les millors botigues de les primeres marques mundials, són aquí i també algun concessionari de cotxes elitistes.

 

Tinc ja la moto a punt amb la revisió feta i la retiro del concessionari per tornar-la a deixar al pàrquing prop del Riad. Avui arriba l'Esther, ha pres un vol que ha sortit amb una mica de retard, però al migdia ja és aquí. L'espero a la porta d'arribades i ens dirigim cap al centre de la medina per dinar i asseguts a taula xerrem llargament del viatge i del que volem fer aquests dies que compartirem ruta junts, després una estona de relaxament al Riad per tornar a sortir al vespre. Avui ha començat del Ramadà, però els establiments de restauració funcionen a ple rendiment. El turisme mana.

 

Caminem pels laberíntics carrers de la medina, sense rumb fix, portant-nos per on ens guia la vista, el so i l'olfacte, descobrim racons exòtics i ens delectem assaborint un té en un petit bar regentat per una simpàtica noia. Comprem alguna peça d'artesania com a record, tornem al Riad per descansar una estona i anem preparant el dia de demà. Al vespre altre cop ens endinsem fins a la plaça, amb la posta del sol, s'aixeca el dejuni musulmà i tot cobra vida altre cop.

 

Deixem Marràqueix i anem fent camí cap a Ouarzazate, a poc a poc la carretera deixa la plana i es va enfilant cap a les muntanyes de l'Atles i arribem al Col du Tichka, a dos mil dos-cents seixanta metres d'altitud, parem per a fer unes fotografies a aquestes imponents muntanyes que conserven encara congestes de neu i continuem, ara pendent avall, travessant petits poblets. A la sortida d'un d'aquests poblets ens fa senyal d'aturar-nos un home que és al costat d'un cotxe, ens explica que té pana i al lloc no hi ha cobertura telefònica per demanar auxili, escriu un missatge, dibuixa un esquemàtic plànol d'una adreça d'Ouarzazate que és a casa del seu cosí Alí i ens demana si li podem portar, és una sol·licitud d'auxili. Amb el missatge, continuem el camí i a l'arribada a la ciutat ens dirigim directament seguint les instruccions de l'esquema, en el lloc adequat hi trobo un home assegut a la porta de casa seva, em dirigeixo a ell i li dic que busco a l'Alí – sóc jo, diu i li dono el missatge, quan l'ha llegit ens explica el seu contingut i ens demana si el seu cosí ha pres mal, li explico que només se li ha espatllat el cotxe i agraeix que li hàgim fet arribar el missatge i que li acceptem un té d'hospitalitat i agraïment. Tot i que tenim ganes d'arribar al nostre hotel acceptem la invitació, també per no menysprear el seu oferiment. Abans, però, travessa el carrer i dóna l'avís a un mecànic perquè es desplaci els seixanta quilòmetres fins al cotxe avariat i tot seguit ens convida a pujar les escales que porten fins a casa seva i ens fa passar a una sala envoltada de seients encoixinats i una rica taula de fusta treballada, a terra una catifa que no gosem trepitjar amb les nostres sabates i ens descalcem, l'home prepara te i el porta amb una safata amb tres gots, fa la cerimònia per servir-lo i el seu el deixa buit, ell no el pot prendre fins passades les set de la tarda, quan ja s'hagi post el sol, conversem una estona sobre la seva feina i ens diu que és bereber de Tombouctou i que organitza caravanes i campaments per la gent que vol anar al desert i que també mercadeja amb antiguitats i peces d'artesania; ens fa pujar a la planta superior de casa seva i allà té una detallada i àmplia exposició de peces de joieria, artesania, tapissos i catifes, tot d'una gran bellesa. Ens acomiadem donant-nos les gràcies mútuament.

Un cop acomodats al nostre hotel i haver descansat una estona sortim tot passejant fins a la Kasbah de Taourirt, un Ksar origen de la ciutat.

 

La ruta d'avui ens portarà fins a Er-Rachidia, però abans ens desviarem en arribar al poble de Boumalne Dades per seguir el curs del riu Dades per una empinada carretera amb un seguit de revolts de cent vuitanta graus i uns penya-segats de vertigen. El trajecte entre les escarpades parets de la muntanya va travessant petits poblets fins a arribar a un mirador a mil set-cents cinquanta metres d'altitud i des d'on es veu el congost amb el riu al fons. Una mica més amunt ens parem a la terrassa d'un hotel, fem un te sota l'ombra d'una arbreda i sentint la fresca que fa a aquesta altura. Tornem altre cop a la carretera principal, desfent el camí i tornant a gaudir d'aquest paisatge.

A l'arribada a Er-Rachidia ens espera a la porta de casa seva en Najib, aquí passarem la nit amb ell la seva dona, la mare, una germana i quatre filles petites. A l'hora del trencament del dejuni del Ramadà, ens asseiem tots al voltant de la taula parada amb tots els aliments típics d'aquest període religiós, no hi falten els dàtils, els dolços fets amb ametlles i una pasta amb espècies, farina i sucre, també unes coques farcides amb verdures, una pizza a l'estil marroquí, ous, olives, pa i acaben amb l'harira, una sopa feta de verdura i llegums, per beure, té, llet, suc de taronja i aigua. El sopar comença amb la ingesta dels dàtils i els dolços, després fan una pausa per fer la pregària, en Najib orienta la seva catifa en direcció a la Meca i darrere seu les dones adultes; acabada la pregària, continuen amb la resta dels aliments, però deixant la sopa per una mica més tard per no ingerir tot l'aliment del dia d'un sol cop. En Najib es guia de turisme i també pagès a més de tenir hostes a casa seva, així es guanya la vida i ens ho explica tot sopant.

 

En llevar-nos tenim l'esmorzar ja preparat i en acabar ens acomiadem d'en Najib i de la seva família i enfilem ruta cap a Fes, travessem una primera cadena de muntanyes d'un color vermellós molt característic i després els colls de la serralada de l'Atles que superen els dos mis dos-cents cinquanta metres d'altitud. Aquí el paisatge canvia en molt pocs quilòmetres del pla semidesèrtic als prats i boscos de cedres típicament alpins on pasturen en aquesta època de l'any molts ramats de xais. Arribem a la ciutat d'Ifrane, totalment atípica a qualsevol altra ciutat Marroquina perquè és un lloc on les classes acomodades del país practiquen els esports d'hivern i les seves construccions s'assemblen més a les de ciutats dels macisos muntanyencs del centre d'Europa. Fes no cau gaire lluny ja i no tardem a arribar-hi. És una ciutat bulliciosa i de trànsit dens. El nostre allotjament és dins la medina i no s'hi pot entrar amb la moto, per la qual cosa la deixem en un aparcament vigilat exterior i un noi amb un carretó ens trasllada tot el nostre equipatge fins al riad que ja havíem reservat. Un cop acomodats sortim al carrer, caminem per aquest laberint ple de gent, fins que pròxima l'hora del trencament del dejuni es van tancant totes les parades i establiments fins a quedar gairebé buit. Acabat el sopar, molts tornen a obrir fins ben tard.

 

Dia dur i trist avui, la mare ens ha deixat, se n'ha anat tranquil·la, sense fer fresa, i en aquests moments lluny d'ella em provoca una sensació de desconsol, em queda el record del comiat en el moment de la partida d'aquest viatge – me'n vaig a l'Àfrica, al Senegal amb la moto, li dic – només!, em contesta ella, com deia sempre quan volia exclamar una exageració – quan torni te l'explicaré, li replico i ja no hi he sigut a temps.

Preparem la tornada i cerco un passatge al mateix vol que ja tenia previst tornar cap a casa l'Esther, deixaré la moto i l'equipatge a Fes per a més tard i així poder ser a la cerimònia del comiat.

 

El nostre vol no surt fins a dos quarts de nou del vespre, passem el dia preparant l’equipatge, el que ens emportem i el que es queda aquí. Estem en contacte amb la família i opino en el que puc en les qüestions del comiat de la nostra mare. Sortim a donar un tomb, sense rumb, pels carrers de la medina per escampar la boira i ja havent dinat un taxi ens acompanya a l’aeroport.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada