divendres, 19 d’abril del 2024

VIATGE A ESPANYA I PORTUGAL. L'EST

 

L'EST



Morella






Coll de la Ibola.

Xàbia





Far del Cap de Sant Antoni


Cap Negre


Cap de La Nau


Platja Granadella


Front maritim de Xàbia


Costa d'Almeria


Los Albaricoques. Almeria.

15 d'abril

Tot seguit de conèixer al meu segon net, que va arribar al món divendres passat i de congratular-me amb els seus pares, emprenc aquest nou viatge primaveral pel sud de la península Ibèrica, resseguint el Mediterrani i la costa Portuguesa fins més amunt de Lisboa.

Moto i equipatge és tot a punt i després d'acomiadar-me de l'Esther, faig via cap a Ponent i virar al sud, un cop deixada Catalunya, fins a la bonica localitat Castellonenca de Morella.

Conduir per l'Eix Transversal, et porta per paisatges bonics i diversos, malgrat la repetició feta d'aquesta mateixa ruta diverses vegades no em cansa tornar-ho a veure. Avanço amb lleugeresa però i no faig parades fins a Mollerussa, on aprofito per prendre un cafè i estirar les cames; a partir d'ací, deixant ja l'autovia, faig immersió per aquestes terres agrícoles, plenes de fruiters, ametllers i olivars, el temps m'acompanya agradosament i el trajecte no és fatigós. Faig un mos a Casp i a primera hora de la tarda arribo a la meva destinació d'aquesta primera etapa.

Pujo al castell de la ciutat, dalt un turó des d'on s'albira un bonic paisatge. La visita és interessant malgrat que el castell està força arruïnat per totes les ocupacions que al llarg dels segles ha sofert.

16 d’abril

El menjador és ple de jubilats fent cua a la cafetera, a la safata d'embotits i a la dels dolços, tots a una, després també tots a una pujaran a l'autobús i els conduiran a veure els llocs turístics de la vila; no pujaran al castell per què molts d'ells no ho poden fer i els que si poden estan condicionats pels altres. Pacientment, espero que s'esvaeixi aquest núvol de gent i prenc l'esmorzar, carrego la moto i enfilo cap al sud.

Fa un bon sol i aquí, a mil metres sobre el nivell del mar bufa un vent fresquet, però gens molest i la ruta és agradable per aquestes muntanyes feréstegues i amables a l'hora i molt solitàries. Travesso Onda i deixo enrere la seva zona industrial plenament dedicada a la indústria ceràmica, als paviments i revestiments per a la construcció i el paisatge canvia radicalment, la carretera em porta al cor del parc natural de la Serra d'Espadà, és una via estreta i amb un pendent molt pronunciat però amb un asfalt perfecte, ben senyalitzada i protegida. Em paro al Coll de la Ibola, a l'ombra dels pins i alzines, estic a 793 msnm i s'hi està bé, en prou feina hi he vist cap cotxe i deixo passar una estona mirant com pugen els ciclistes, aquests sí, nombrosos en diferents grups o en solitari, de totes les edats que amb molt d'esforç coronen el coll; ens saludem i tot seguit continuo el pendent cap avall cap a la plana on els ulls s'omplen amb els camps de tarongers, olivars i els hivernacles de la verdura. Prop de València tinc l'opció de voltar-la per ponent o bé travessar la ciutat i recórrer la zona de l'albufera; opto per aquesta última alternativa, més curta, però més lenta, poc animada en aquesta època de l'any a les zones urbanes, les agrícoles si segueixen el seu curs. Arribo a la meva destinació, per avui, a l'inici de la tarda i m'allotjo en una casa rústica, prou còmoda i ben situada en mig dels carrers estrets i ben arreglats de la ciutat vella. Aquí m'hi quedaré un parell de dies per conèixer la zona del Cap de La Nau.

17 d’Abril

Sense pressa, surto a la Placeta que tinc a prop per esmorzar al bar on hi ha una bona representació de la parròquia local i tot seguit inicio el passeig d'avui pels voltants d'aquesta ciutat, arribo primer al Cap de Sant Antoni i al seu far des d'on es veu una bonica panoràmica de la ciutat de Xàbia, reculant part del camí fet, baixo fins al port i segueixo per la façana marítima i tot seguint la costa passo pel Cap Negre, primer i després pel Cap de La Nau, els paisatges són bonics, la costa escarpada i el dia molt clar pel que el mar es veu esplèndid i en gaudeixo una bona estona. Torno el migdia per fer l'àpat a la zona del passeig marítim que està prou animada de gent, molts d'ells estrangers jubilats que gaudeixen de la bona climatologia i les possibilitats d'aquesta zona.

18 d’Abril

Porto l'equipatge cap a la moto i en arribar a la Placeta la trobo ocupada per les parades del mercat i òbviament l'ambient al carrer, ja de bon matí, és intens, carrego i emprenc ruta cap a Andalusia, avui faré parada a un poblet interior del cabo de Gata. Trio les carreteres secundàries, quan puc, que són les que em donen més plaer de conducció i a on gaudeixo dels paisatges més bonics, no sempre és possible perquè moltes vegades el navegador i els indicadors de carreteres et porten a les vies ràpides. Avui, el dia és rúfol, lleig, no amenaça pluja, però és un dia gris. Vaig fent camí sense massa complicació, deixo la serralada d'Alacant i passo per aquests pobles costaners que han crescut desmesuradament amb el turisme i que sincerament els trobo molt lletjos, la Regió de Múrcia tampoc m'atrau i només faig una parada breu a Aguilas per fer una queixalada i continuar. Una altra cosa diferent és la costa d'Almeria, que tot i també estar abocada al turisme, els pobles tenen un altre aspecte amb construccions més baixes i més concordes amb el paisatge mediterrani. Arribo a Los Albaricoques, el poblet que hi passaré dues nits, un lloc tranquil i curiós, ja que als anys seixanta va ser escenari d'una vintena de pel·lícules de l'estil spaghetti western, algunes de molt conegudes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada